“Vaak wordt gedacht dat op een duurzame manier eten bereiden minder leuk, minder lekker is. Niets is minder waar. Ik laat zien dat het wel kan. En doe dat tot op de dag van vandaag.”
92% van onze ingrediënten wordt ingekocht bij lokale boeren. Wat is lokaal? Minder dan 50km bij onze keuken in Rotterdam vandaan. Bekijk hier een kaart met onze favoriete leveranciers.
Wij werken bij voorkeur met boeren die natuurinclusief, of anders in ieder geval zeer duurzaam werken. Zo komt een deel van onze groenten bij Herenboerderij de Vlinderstrik vandaan, en ons rundvlees komt van een natuurbeheerder. Ook gebruiken we graag vlees van plaagdieren. Bijvoorbeeld pastrami van wilde gans, en maken we bisque van rivierkreeft.
Wij doen ons uiterste best zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. In onze branche is 30% verspilling gebruikelijk. In 2022 zaten wij op 1.6%. Met de groei van Smaak van de Waard blijkt het steeds moeilijker om verspilling te voorkomen. Het team wordt groter, de voorraad ook. En dus minder overzichtelijk. We hebben de verspilling zien toenemen naar ongeveer 5%. Nog steeds ver onder het gemiddelde in de markt, maar wij zijn er niet tevreden mee en werken aan verbetering.
Esther geeft regelmatig lezingen aan branche genoten over het beperken van voedselverspilling. Ook werkt zij samen met de Hogeschool Rotterdam om de jonge generatie studenten circulair en zero waste ondernemen bij te brengen.
"Mogen we dan nooit meer vlees eten?" Dat is een vraag die we regelmatig horen als het gaat om duurzame voeding. Wij zijn geen voorstander van mega-stallen en intensieve bio industrie. Er zijn echter volop mogelijkheden om op een verantwoorde wijze te genieten van een stukje vlees. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van vlees van natuur inclusieve boeren, en van plaagdieren als ganzen en rivierkreeft. Kleine porties vlees vullen wij aan met andere duurzame bronnen van eiwitten, zoals lokaal geteelde peulvruchten.
Sinds 2023 rijden wij 100% elektrisch met onze Citroen E-Jumby XL die we laden met onze eigen zonnepanelen.