Geen slager of veehouder. Mijn rundvlees komt van een natuurbeheerder

Geen slager of veehouder. Mijn rundvlees komt van een natuurbeheerder.

BBQ catering smaak van de waard  Smaak van de Waard. blog, streekproducten, hoeve linquenda

De dieren lopen in de moeras en bos gronden in de Berkouwse Driehoek

De Hereford runderen van Hoeve Linquenda worden ingezet voor natuurbeheer in de Berkouwse driehoek tussen Gouda en Bergambacht. Een prachtig gebied om te wandelen. Zij zorgen dat het moerasgebied, wat bestaat uit bos, riet, water en open grasland zijn diversiteit behoudt. Zij leven een groot deel van het jaar van wat de natuur ze biedt en worden enkel bij gevoerd wanneer dat nodig is. Daardoor heeft het vlees een volle smaak, met zelfs een vleugje wild. Je proeft dat dit ander vlees is dan anders.

“Welke delen wil je hebben?” Als er een rund naar de slachterij gaat, krijg ik een telefoontje van Ab.

Er worden ongeveer 8-10 runderen per jaar geslacht. Wanneer Ab een bezoek aan de slachterij gepland heeft staan voor een rund, dan belt hij me op om te vragen welke delen ik wil hebben. Dit is heel fijn, want ieder dier bevat bijvoorbeeld maar 2 bavettes, 2 picancha’s (staartstuk) en de slachter moet bij het uitbenen bijvoorbeeld van tevoren weten of ik een tomahawk wil (met been) of een rib eye (zonder been). Ik wil de delen in zijn geheel hebben, niet in kleine stukjes geportioneerd. Bij een grote opdracht staat een stuk vlees in zijn geheel op tafel veel mooier dan kleine biefstukjes. Aan tafel snijden we het aan.

Mijn gasten reageren altijd laaiend enthousiast op het vlees van Hoeve Linquenda. Het is voor mij ook fijn om te werken met vlees dat kwalitatief zo goed is, en ook nog eens een positieve impact heeft op de natuur in de Krimpenerwaard.

Andr√© (Berschenhoek): “Die bavette was echt subliem”
Hugo (Rotterdam): “Eten was super lekker Es!! Ik was verbaasd hoe goed die bavette was”

Bij een groot diner kan niet iedereen bavette eten, daar heeft een koe maar maximaal 2 kg van

Onderdeel van werken met deze kleine leverancier is ook dat ik van mijn gasten flexibiliteit in het menu vraag. Een gezelschap van 40 personen kan niet allemaal bavette eten, want de bavettes wegen maar 1 kg per stuk, en elk rund heeft er 2. En als ik vandaag de picanha serveer, dan is er dus volgende keer geen picanha meer. Misschien is het vlees dat rood geserveerd kan worden wel helemaal op en is er enkel nog stoofvlees over. Totdat er weer een rund wordt geslacht. Dan is er weer volop keuze.

Ben je benieuwd naar hoe je zelf de perfecte steak bereidt zonder ingewikkelde horeca apparatuur? Neem dan een kijkje in het Smaak van de Waard Kookboek!

Zelf het rundvlees bestellen bij Hoeve Linquenda? Dat kan ik van harte aanbevelen.